Varme

Mye lys og mye varme synger Åge Alexandersen, og det er kaktuser og sukkulenter stort sett glad i! Temaet "Lys" tas opp på en annen side, så her skal vi diskutere varme. 

Kaktus og sukkulenter flest vokser best om de har det forholdsvis varmt. Men varme uten nok lys er ikke ideelt, for da vil veksten bli unaturlig og strukket (etiolering). For lave temperaturer kombinert med vanning vil ofte føre til råte, for planten vil da gjerne ikke ønske å vokse selv om det er nok lys. Vannet i jorda vil da ikke bli sugd opp av røttene og det er sjelden en oppskrift på suksess. 

De fleste kaktus og sukkulenter vil helst ha det over 20 grader C på dagtid i vekstperioden. På natta kan temperaturen gjerne synke til 5-15 grader C uten at det er et problem (selv om de mest varmekjære helst ikke vil ha nattetemperaturer under 10-12 grader C). Utenom vekstperioden - som i Norge gjerne er midten av oktober til midten av mars - vil de fleste kaktus og sukkulenter trives med en hvileperiode. 

I denne hvileperioden bør temperaturene være forholdsvis lave (unntatt for de mest varmekjære), og vanning stoppes for å gi plantene beskjed om at de ikke skal vokse. I Norge er det nesten en nødvendighet siden vintersola ikke tillater normal vekst. Under kunstig lys kan en derimot holde veksten gående året rundt om en ønsker.

De fleste kaktus tåler noe frost, men forholdsvis få tåler langvarig frost. Det er ikke uvanlig at det kan bikke ned mot frysepunktet i mange av habitatene i USA eller i deler av Sør-Amerika, men da går det kanskje opp i 10-15 grader C på dagtid. Noen arter i USA og Canada, og enkelte arter i høyfjellsstrøk i Sør-Amerika kan tåle langvarig frost. 

Opuntia humifusa eller O. fragilis er eksempler på to kaktuser som til og med kan klare seg ute gjennom hele vinteren i Norge (dog gjerne med noe skjerming mot det verste regnet). De vil ofte ikke se så pene ut på våren og de vil som regel ikke trives fryktelig godt, men de kan klare seg. Da er det ikke temperaturene som er en utfordring, men fukten. 

I drivhus eller med skjerming for fukten er det mange arter, spesielt fra USA som kan tåle ned mot 10 minusgrader, og noen som kan tåle helt ned mot 20-25 minusgrader. Dette er i naturen, og som regel under snø slik at de er skjermet for det verste av fukt og vind. De vil nok ikke kunne tåle det samme i en potte i Norge.