Ofte stilte spørsmål

Hvordan skal jeg få kaktusen min til å trives?

Dette er et komplekst spørsmål som ikke alltid er lett å svare på. Forskjellige kaktus og sukkulenter kan kreve forskjellig stell, og ha forskjellige behov til vann, varme, lys, jord osv. På nettsiden vår er det mye informasjon om dette, og her skal du kunne finne de fleste svarene. Men ta gjerne kontakt om du har spørsmål som ikke du finner svar på!

Kaktusen min døde. Hvorfor?

I likhet med spørsmål om dyrkingsteknikker, er det ikke alltid lett å si hvorfor en plante har dødd. Det kan være for mye eller for lite vann, for varmt eller kaldt, sykdom eller skadedyr. Hvis planten er uttørket er det nok for lite vann og/eller for høye temperaturer. Hvis planten er råtten og bløt er det sannsynligvis for mye vann og/eller for lave temperaturer. Men råte kan også skyldes skadedyr, slik som hærmygg (små svarte fluer/mygg) som legger egg i jorden, hvorpå larvene spiser på røttene som kan føre til rotråte.

Når får jeg plantene/frøene jeg har bestilt?

Vi prøver å sende av gårde bestillinger så raskt som mulig. Frøbestillinger sendes som regel av gårde raskere enn plantebestillinger. Grunnen er at plantene sendes barrot - altså uten jord og potte. Dette gjøres for å holde transportkostnader nede. Plantene dyrkes i mineralsk jord som veier en del. Det er ikke alltid mulig å sende planter omgående - f.eks. i tilfeller hvor de nettopp har blitt vannet. Da må planten kanskje ha noen dager til å bli tørr på røttene før den kan tas ut av potten og sendes trygt.

Kan jeg handle fysisk fra butikken?

CactusGlobe er enn så lenge kun en nettbutikk. Men kanskje et utsalgssted kan bli aktuelt i fremtiden!

Hva slags jord skal jeg bruke?

I CactusGlobe bruker vi nesten kun mineralsk jordblanding med svært lite eller ingenting organisk materiale. Vi håper å kunne selge vår egen jordblanding i nær fremtid. Ellers anbefaler vi slike ting som grus, pimpstein, perlitt m.m. Poser med såkalt "Så -og kaktusjord" fraråder vi å bruke. Dette er hovedsakelig torv og sand og er lite egnet til å dyrke kaktus og sukkulenter i. Se for øvrig informasjon på nettsiden vår om jordblandinger!

Hva slags potte skal jeg bruke?

Vi bruker stort sett bare svarte plastikkpotter av den grunn at de er lette, holdbare og plasseffektive. Leirpotter tar seg godt ut, spesielt til større planter og egner seg også godt. En bør da bruke uglaserte potter og passe på at det er godt med dreneringshull i potten. Se for øvrig informasjon på nettsiden vår om potter!

Hvor bør kaktusen/sukkulenten min stå?

På generelt grunnlag anbefaler vi at kaktus og sukkulenter bør få så mye sollys som mulig. Dersom de skal stå i vinduskarm er det beste en sørvendt vinduskarm, eller ev. en vestvendt hvis ikke. Under kunstig lys bør en ha kraftig lys, og gjerne mye mer enn en tror. Kunstig lys er et stort tema - se gjerne informasjon om dette på nettsiden vår! Dersom du er heldig nok til å ha et drivhus er dette ofte det beste stedet å være for kaktus, men vinterstid vil de fleste artene ha behov for å enten komme i hus eller ha et oppvarmet drivhus.

Jeg er ikke fornøyd med produktet jeg fikk. Hva gjør jeg?

I utgangspunktet tar vi ikke retur på planter av den grunn at transport er en påkjenning for plantene. De er en ferskvare, og ukevis med transport/tid uten å være i potte kan forringe planten slik at det vil ta lang tid før den igjen kan være i salgbar stand. Dersom planten(e) du har mottatt av en eller annen grunn ikke svarer til forventningene eller mot formodning ikke er friske, ber vi om at du tar kontakt slik at vi kan finne en god løsning.

Når det gjelder frø kan vi ta uåpnede frøposer i retur mot at kjøper betaler frakt. Åpnede frøposer kan vi ikke ta i retur. Vi aksepterer heller ikke krav om retur eller bytte dersom frøene ikke spirer. Vi foretar jevnlig tester og stikkprøver på frøene for å se at de faktisk har god spiringsevne, og det er ikke mulig for oss å verifisere om kjøpers spiringsforhold holder de egenskaper som er nødvendige for spiring. Noen arter har frø som tar lengre tid å spire enn andre, noen arter spirer best ved noe høyere eller lavere temperaturer enn andre, og det samme gjelder lys og fuktighet. Noen arter spirer også mindre velvillig enn andre. Se gjerne informasjon om såing på nettsidene våre!

Vi produserer plantene og frøene selv og er stolte av det vi gjør, derfor ønsker vi også at du skal bli fornøyd med produktene du kjøper. Vi ønsker derfor å ha en god dialog med alle våre kunder og vil hjelpe deg så langt vi kan!

Jeg er strålende fornøyd med produktet jeg fikk. Hva gjør jeg?

Hurra! Du har fått en flott plante du kan ha glede av i mange år, eller du har blitt stolt far eller mor til noen små grønne klumper. Skryt til venner og familie, og tenk på hvor du skal plassere din neste kaktus!

Jeg har spørsmål som ikke er besvart her. Hva gjør jeg?

Det står veldig mye informasjon på nettsidene om dyrking av kaktus og sukkulenter, samt mye annet. Har du sett her? Hvis du fortsatt har spørsmål er det bare å ta kontakt på info@cactusglobe.com så svarer jeg så fort jeg kan. Ris og ros tas imot med takk.