Lys

Hvor mye lys en kaktus eller sukkulent skal ha kan gjerne besvares med: "Så mye som mulig også litt til". I Norge er vi ikke velsignet med like mye naturlig sollys som de områdene i verden der de fleste sukkulenter vokser. Det betyr at for å dyrke de fleste kaktus og sukkulenter med hell må vi sørge for at de får så mye lys som mulig.

Dette betyr ikke at en bare må gi opp hvis ikke en har optimale forhold. De fleste vanlige kaktus og sukkulenter vil kunne klare seg greit selv om de ikke får så veldig mye lys. Noen vil også trives best med litt mindre lys - f.eks. vil Påske -og Julekaktus (henholdsvis Hatiora gaertneri og Schlumbergera truncata / el. Schlumbergera x buckleyi) trives best om de ikke står i full sol.

Et par andre hensyn en må ta i forhold til dette med naturlig sollys er at selv om kaktuser som regel tåler veldig mye sol, har de også luftsirkulasjon og vind i naturen. Dette hjelper med å holde temperaturen nede i planten. Bak et sørvendt vindu kan det bli veldig varmt dersom det ikke er noe luftsirkulasjon, trekk eller vind. Dette kan potensielt føre til varmeskader på planten. Et annet hensyn er vårsola. Den kommer brått i Norge, og etter en lang vinter med lite sol kan en plutselig varm soldag gi skader på planten - den kan rett og slett bli solbrent.

Dersom en har plantene i drivhus er god luftsirkulasjon også veldig viktig, og det kan være lurt å installere vifter. Det er for så vidt også lurt å ha gjennom hele året i drivhus. Luftsirkulasjon er viktig hele året.

Innendørs er som regel en sørvendt vinduskarm det beste, men en vestvendt vinduskarm kan fungere godt også. Østvendt er ikke like heldig, men det kan også fungere for mange arter. Nordvendt er håpløst.

Kunstig lys kan være et godt alternativ innendørs, men det temaet tas opp på en annen side så derfor diskuterer jeg ikke det videre her.

Utendørs kan de fleste kaktus vokse fint i friluft dersom de er skjermet for regn. Det kan være en god måte å gi plantene godt med lys gjennom vekstsesongen dersom en f.eks. har en egnet balkong. Men da er det viktig å passe på at de har noe beskyttelse fra regnet, ellers kan det bli for mye av det gode gjennom en vanlig norsk sommer.

Et drivhus er som regel optimalt dersom en har mulighet til det. Plantene vil da stort sett få så mye lys som mulig og godt med varme, samtidig som de er skjermet fra vær og vind.